Hoeve De Blauwpanne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Blauwpanne

Beschrijving

Zogenaamd "de Blauwpanne": eerste hoeve met pannen bedaking in plaats van stro voor het boerenhuis. De oudste vermelding gaat terug tot 1653; aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) met losse bestanddelen en op kaart van het Militair Cartografisch Instituut (1910); grosso modo zelfde opstelling; omwalling ten zuiden, nu verdwenen. Lage, losse bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een bekiezeld erf, met oostelijke erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken. Ten zuidoosten, huisweide afgezet door meidoornhaag.

Ten noorden, boerenhuis van zes traveeën. Getoogde vensters; deels bewaard houtwerk, zie sierlijk uitgewerkte luiken. Kozijndeur met bovenlicht. Verhoogde zijgevel, zie vlechtingen; geschilderd jaartal 1836 in de top, boven een klein kozijnluik; latere houten windborden ter aflijning van het vernieuwde dak. Interieur: behouden balklagen met inscriptie: J. Verstraete 1836. Behouden schouw; haardbalk met opschrift: wie werkt en spaart - versterkt en vergaart en bekleding met bruingeglazuurde tegels met gele motieven.

Ten westen stalvleugel; links, twee venstertraveeën met kozijnvensters; kleine roedeverdeling. Rechter zijgevel met uilengat en rondboogluik. Links, recent wagenhuis. Ten oosten, deels versteende schuur onder zadeldak (golfplaten) op houten korbelen. Horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeting Rechter zijgevel met vlechtingen en uilengat.

• Merkwaardige hofsteden te Izegem, dl. I, p. 34-35.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De ten oosten van het erf ingeplante schuur werd gesloopt en vervangen door een nieuwe loods, zoals zichtbaar op luchtfoto's van 2017.