Veevoederbedrijf Vanden Avenne

Beschrijving

Voormalige "Mechanische weverij Jules Van Wtberghe", opgericht in 1860 (zie briefhoofd) en sinds 1891 gevestigd aan de Zuidkaai, na aankoop van de stoomlijnwaadfabriek "Societeit Lefebvre d' Ooghe en Cie", hier gevestigd sinds 1865. Vanaf 1940 worden de gebouwen ingenomen door het "Veevoederbedrijf Vanden Avenne".

De fabriek wordt herhaaldelijk uitgebreid en verbouwd: 1877, 1878, 1893-1894, 1897, 1904, 1912-1913, 1925, 1926.

Ensemble van drie verschillende aaneengesloten bedrijfsgebouwen van variërende hoogte onder verspringende zadeldaken, aansluitend bij het hoekpand (nok parallel aan de Zuidkaai); ze omvatten onder meer de magazijnen en burelen (zie briefhoofd).

Benadrukt hoekpand vermoedelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw; mogelijk het oorspronkelijke woonhuis met enige cottage-allure; later bureel. Verzorgde baksteenbouw; twee bouwlagen onder overstekend zadeldak met houten kroonlijst op houten consoles; sierankers. Typerende zijpuntgevels met fraai uitgewerkte open spant herhaald in de gevel aan de Zuidkaai voor de puntgevel boven de middentravee, afgelijnd door twee vlakke pilasters; blinde nis met tandfries op de beneden- en blinde mijterboognissen op de bovenverdieping. Aan Vaartstraatzijde: combinatie van puntgevel in de hoetravee en lagere linker lijstgevel, belijnd door een verspringende puilijst. Rechthoekige deur onder ijzeren I-balk onder een bredere boog met sluitsteen, mogelijk wijzend op een vroegere poort (zie bouwnaden); Verweerde wapenschilden. Vernieuwd schrijnwerk.

Aan de Vaartstraat, eerste aanpalende baksteenbouw uit de jaren 1920 van één bouwlaag onder zadeldak; lijstgevel geritmeerd door rondboognissen, opengewerkt door korfboogvensters en -deur.

Links ervan, eenvoudig bakstenen bedrijfsgebouw, vermoedelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw, in archiefdocumenten aangeduid als blekerij en drogerij.

Links, aanleunend rechthoekig bakstenen gebouw onder leien, sterk overkragend zadeldak, op korbelen. Vrij gesloten straatgevel horizontaal belijnd door muurbanden en doorbroken door twee kleine bovenvensters. Fraai uitgewerkte linker zijpuntgevel met klimmende rondboogfries en overhoeks topstuk. Links hoek geaccentueerd door rond torentje bekroond door opengewerkte torenspits.

Ten zuidwesten, deels behouden bakstenen werkplaatsen onder sheddaken, met voorliggende recente betonnen silo's.

• Stedelijk Archief Izegem, Hinderlijke inrichtingen, dossiernummers 221-270, 312-357, nr. 228 (1909), 332 (1929).
  • Kadaster West-Vlaanderen, schetsen: nr. 1 (1866), nr. 2 (1873), nr. 1 (1877), nr. 1 (1893), nr. 1 (1895), nr. 2 (1897), nr. 1 (1904), nr. 1 (1908), nr. 14 (1914), nr. 4 (1929), nr. 1 (1933), nr. 2 (1938), nr. 1 (1939), nr. 2 (1940), nr. 2 (1956), nr. 58 (1973).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol