Evangelische tempel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Evangelische tempel

Beschrijving

Voormalige "Evangelische Tempel", en woning. Door de kleine protestantse gemeenschap in Eeklo, financieel gesteund door de industriëlen Enke en Duvieusart, werd in 1925 grond gekocht naast de "India Jute Company" en een evangelietempel gebouwd in 1926. De bouwvergunning vermeldt als aannemers J. Van Hove en V. Deuren. Verkocht in 1950.

Bakstenen gebouw met verspringende traveeën en twee en drie bouwlagen onder zadeldak; Rechter vooruitspringende traveeën met enkelhuisopstand, breed venster en deur op de begane grond en gekoppelde bovenvensters onder hoge bakstenen strek en contrasterende witte hoekstenen; bewaard schrijnwerk.

Linker travee gemarkeerd door een rondboogpoort onder bakstenen strek, met zijlichten en bekronende nis, oorspronkelijk met een opengeslagen bijbel, thans met Mariabeeldje op sokkel versierd met bladmotief en bekronende vuurpot; geschilderd paneel met opschrift "Maria ter ere". Omlopende hardstenen kroonlijst eindigend op gestileerde voluten. Aflijnende houten kroonlijst op consoles.

• STOCKMAN L.-PILLE F. (red.) e.a., Zevenhonderd vijftig jaar Eeklo, Eeklo, 1990, p. 542
  • VAN ZELE P., 750 jaar Eeklo, Mariastad.