Klooster van de broeders van Liefde

Beschrijving

Voormalig klooster van de broeders van Liefde en Sint-Aloysiusschool, thans begeleidingstehuis "De sleutel". Nieuwe kloostergebouwen voor de broeders van Liefde, hier opgericht in 1924-25 op grond van juffrouw Bovyn, naast de nieuwe Sint-Aloysiusschool van 1914. Het oude klooster bevond zich aan de overzijde van de straat in de vroegere woning Van Waesberghe (zie Zuidmoerstraat nr. 136) bij de vroegere Sint-Jan Berchmansschool, en werd gesloopt in 1978. De kloosterfunctie werd opgeheven en de gebouwen werden door de broeders van Liefde herbestemd voor "De sleutel", een Residentieel Kortdurend jongerenprogramma; renovatie van de gebouwen in 2002 onder leiding van archtectenbureau Eric Lefebure.

Straatwand gemarkeerd door een lange bakstenen muur geritmeerd door hoger oplopende pilasters en spaarvelden afgewerkt met boogfriezen; oorspronkelijke centrale toegang gedicht.

Binnen een beboomde tuin ingeplant eclectisch bakstenen gebouw op onregelmatige U-vormige plattegrond met drie vleugels: de voorbouw met trapgevel, parallel aan de straat, de haakse voormalige kloostervleugel en haakse hierop aansluitende korte kapelvleugel. Voorbouw en kloostervleugel met drie bouwlagen onder pannen zadeldak en kapelvleugel met twee bouwlagen en schilddak. Opgetrokken uit oranjerode baksteen verrijkt met gele baksteen voor speklagen en ontlastingsbogen. Voorgevel van drie traveeën gemarkeerd door een rechter zijrisaliet met bekronende trapgevel met Brugse travee, erkervormig benedenvenster, drielichtsvenster en gekoppelde korfboogvensters op de bovenverdiepingen en drieledig venster in de top en linker traveeën met gekoppelde getoogde en korfboogvensters. Middenvleugel aan voor- en achtergevel geritmeerd door lisenen en spaarvelden afgewerkt met boogfriezen, met getoogde en korfboogvormige vensters met nieuw schrijnwerk. Voorzijde met nieuwe luifels voor de deuren in de hoeken. Achtergevel met aangebouwde veranda onder lessenaarsdak.

Kapelvleugel met identieke voor- en achtergevel, van vier traveeën, herkenbaar aan de hoge spitsboogvensters in gelijkaardige nissen op de bovenverdieping; gelijkvloerse verdieping met getoogde vensters. Volledig gerenoveerd interieur.

Voormalige "Sint-Aloysiusschool". In 1914, met financiële steun van juffrouw Julienne Bovyn en Sylvie Spittaels door deken Temmerman opgetrokken nieuwe broederschool voor het vijfde, zesde en zevende leerjaar. Volgens literatuur naar plannen van architect Fr. Van Wassenhove, uitgevoerd door aannemer Ph. Reychler.

Haaks op de straat ingeplant schoolgebouw uitziend op een geplaveide speelplaats, van de straat afgesloten door een bakstenen muur en poort (thans dichtgemetseld) met bekronende behouden schoolnaam. Opgetrokken uit donkere baksteen verlevendigd met witte bakstenen speklagen en ontlastingsbogen. Hoofdvolume van negen traveeën onder pannen zadeldak met brede steekboogvensters met bewaarde roedeverdeling en schrijnwerk. Vernieuwde toegang in de zevende travee. Rechts aansluitende vleugel van zes smallere traveeën en plat dak.

• DE ZUTTER W. 1995: In ‘thoofd geprent, in t’hart gegrift, 100 jaar broeders van Liefde in Eeklo, Eeklo.
  • LAMPAERT L. 1967-1973: De geschiedenis van Eeklo, Eeklo, 389.
  • STOCKMAN L. & PILLE F. (red.) e.a. 1990: Zevenhondervijftig jaar Eeklo, Eeklo, 1990, 657, 666-667.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De Sint-Aloysiusschool en een deeltje van de bakstenen omheiningsmuur langs de straatkant werden gesloopt na 2010.