erfgoedobject

Art-decowoning en paardenworstenfabriek

bouwkundig element
ID
51882
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51882

Juridische gevolgen

Beschrijving

Art-decowoning en vleeswarenbedrijf Goethals, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1935-36 als woning en paardenworstenfabriek door paardenslachter Bourgonjon.

Goed bewaard rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Opgetrokken uit gele baksteen op een gecementeerde witgeschilderde pui en met verwerking van bruine baksteen en bruine faiencetegels op de bovenverdieping. Begane grond met linker deurportaal met rondboogdeur met beglaasd paneel en geometrische ijzeren hekwerk ervoor; typische oculi als zijlichten. Rechts erkervormig venster. Bovenverdieping met iets hoger opgetrokken deurtravee afgewerkt met halfcirkelvormig topstuk en bolornament en over twee bouwlagen doorgetrokken rondboogvenster in typische geprofileerde omlijsting van bruine faiencetegels, met kleurrijk glas-in-loodraam en balkon met buisleuning. Rechter zijrisaliet met brede vensters in dito omlijsting, op arduinen dorpels met halfronde bloembakjes op de hoeken. Overstekende houten kroonlijst op daklijstbalkjes.

Rechts aanleunde poorttravee met bovenverdieping, afgewerkt met geglazuurde dakpannen, met doorrit naar het achterliggend bedrijf. Binnenshuis, bewaarde traphal met houten art-decotrap.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Art-decowoning en paardenworstenfabriek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51882 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.