Teksten van Neoclassicistisch winkelhuis met traditionele kern

Neoclassicistisch winkelhuis met traditionele kern ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl met traditionele kern, mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw. De twee bovenste verdiepingen werden in opdracht van de heer Franck-Danis in 1883 toegevoegd door de aannemer A. Janssens-Van Steen.

Rijwoning van twee traveeën en vier bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een verkleinende ordonnantie van rechthoekige vensters. De eerste en tweede verdieping onderscheiden zich door omlopend geriemd lijstwerk op doorgetrokken imposten, kordonvormende lekdrempels en panelen op de penanten; sierlijke sleutels en gietijzeren parapetten accentueren de eerste verdieping. Een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Houten winkelpui met zijportaal, bewerkte pilasters en entablement van omstreeks 1900.

Auteurs:  Braeken, Jo

Neoclassicistisch winkelhuis met oude kern ()

Diephuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder schilddak (roofing). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie, uit de 19de eeuw. Tweede en derde bouwlaag met rechthoekig vensters in een deels omlopende geriemde omlijsting, kordon vormende lekdrempels en penanten versierd met paneel; sierlijke sleutels op de tweede verdieping. Begane grond met 19de-eeuwse houten winkelpui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine