Slagerij in second-empirestijl

Beschrijving

Slagerij in seond-empirestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1868 opgetrokken in opdracht van A. De Naeyer. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Daarbij werd de winkelpui van het bestaande pand gerecupereerd. Het betrof een klassieke houten winkelpui met zijportaal, in 1863 aangebracht in opdracht van de weduwe J.E. Wauters.

Rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, markant beëindigd door een klassiek hoofdgestel met een bewerkte fries en een houten kroonlijst oorspronkelijk op klossen en hoekconsoles. Getoogde bovenvensters respectievelijk op kordonvormende en individuele lekdrempels met onderdorpel, de penanten verlevendigd met casementen. Typisch voor de second-empirestijl, wordt het omlopende lijstwerk op doorgetrokken imposten sierlijk geaccentueerd door ingegrift rankwerk. In de middenas verwijst een stierenkop gevat in een medaillon naar de vroegere slagerij. Verbouwde pui.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1868#441 en 1863#633.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo