Beenhouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beenhouwerij

Beschrijving

Voormalige beenhouwerij gebouwd in 1875. Bakstenen lijstgevel, heden op arduinen plint, in oorsprong bepleisterd, zie oude prentbriefkaarten. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; aflijnende kroon- en tandlijst. Muurkapel met Mariabeeldje. Getoogde vensters; bovenvenster met groen glas in lood; benedenvensters met persiennes. Pui reeds vernieuwd in 1908: dat bouwplan voorziet een meer uitgewerkte versie onder meer gemarkeerd door diamantkoppen op de hoekpenanten en het benedenpaneel van de toen nog smallere winkeldeur; heden vereenvoudigde versie en vleugeldeur tussen arduinen posten; opschrift J. Holvoet . De Bie in het bovenlicht; aangepaste winkelramen.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 2/ 1928-1874, 9/ 1903 (1908).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol