erfgoedobject

Beenhouwerij en woonhuis

bouwkundig element
ID
51909
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51909

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand, beenhouwerij
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met het Kerkplein. Voormalige beenhouwerij en woonhuis, zie bouwplan van 1904; neo-traditionele en regionale reminiscenties zie trap- en schoudergevels en decoratieve behandeling van het parement en de muuropeningen. Hoekpand van vijf + twee traveeën waartussen afgeschuinde hoektravee en twee bouwlagen onder schilddak. Bakstenen lijstgevel met gele sierbaksteen en arduin voor de omlopende muurbanden; aflijnende dubbel overhoekse muizentandfries. Aanzet- en diamantkopsluitstenen van arduin in de ontlastingsbogen van de rechthoekige vensters onder arduinen latei; geometrisch patroon van zwarte en rode baksteen in het timpaan. Deels aangepaste muuropeningen (zie garage) en vernieuwd schrijnwerk.

  • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 10/ 1904.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Beenhouwerij en woonhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51909 (Geraadpleegd op 19-06-2021)