Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5192

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rijwoning van twee traveeën, drie bouwlagen en entresol, oorspronkelijk onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat). De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen en kordon op de entresol, geriemde vensteromlijstingen, onderdorpels en een klassiek hoofdgestel, is vandaag gedecapeerd. Houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement. Rechthoekige bovenvensters met lekdrempel en ijzeren parapet.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203337 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch winkelhuis met oude kern ()

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen + insteek onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit midden 19de eeuw met oudere kern (ordonnantie en dakvorm), insteek met imitatievoegen afgelijnd door een kordon. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijstingen, op tweede bouwlaag verrijkt met oren en volledig omlopend, op derde deels omlopend en verbonden door een kordon, panelen onder de lekdrempels. Sierlijke leuningen voor de vensters van de insteek en de tweede verdieping. Begane grond met neoclassicistische houten winkelpui uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5192 (geraadpleegd op ).