Villa en bijgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa en bijgebouw

Beschrijving

Op de hoek met de Nieuwstraat. Voormalige woning van Gust Van Dingenen, "manager" van de familie Van Dingenen, tevens aannemer en brouwer, zie nummers 1-3.

Fraaie cottage-getinte villa, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, naar verluidt van circa 1908, zie ook mutatieschetsen; gelegen in een omringende, omhaagde tuin, toegankelijk via een ijzeren hek met monogrammen AV tussen bakstenen pijlers.

Baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder complexe bedaking (mechanische pannen); combinatie van diephuis en breedhuis, gemarkeerd door verspringende volumes en sierankers. Links diephuis onder overkragend zadeldak met ijzeren vorstkam en houten schoorstukken; rondboogvenster in top. Voorts wordt het geheel horizontaal geritmeerd door gecementeerde muurbanden afgelijnd door zwarte baksteen; respectievelijk rechthoekig, ten dele met tegelpanelen in het boogveld, en licht getoogde vensters op arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur met bekronende loggia. Aflijnende tegelfries met gestileerde florale motieven en houten kroonlijst op klossen en modillons. Links zijgevel met rechthoekige erker op de begane grond onder overluifeld balkon met houten balustrade. Heden leegstaand.

Aan de Nieuwstraat: bakstenen bijgebouw onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), gemarkeerd door met schijnvoegen gecementeerde plint, diverse boogvormige muuropeningen en gecementeerde muurbanden, afgelijnd door gesinterde baksteen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Balen, schetsen 1908/15.