erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID
51929
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51929

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Voorheen zogenaamd De Nieuwe School, voormalige gemeentelijke jongensschool, heden geïntegreerd in de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek (nummer 9).

Historiek

In 1911 werd beslist een nieuwe school te bouwen in het centrum, vermits de oude school (nummer 2) gelegen op de hoek met de Stationsstraat te klein was geworden, zie benaming "nieuwe school"; nog datzelfde jaar werden de nodige gronden aangekocht; het ontwerp voor de nieuwe bouw werd opgemaakt door de provinciale bouwmeester J. Taeymans in 1912; aanbesteding in 1913. Eerstesteenlegging in maart 1914. Werken tijdelijk stilgelegd omwille van oorlogsomstandigheden. Afwerking na de Eerste Wereldoorlog en officieel ingehuldigd op 13 april 1920; hetzelfde jaar geregistreerd op het kadaster. School echter definitief gesloten op 30 juni 1979.

In 1981 werd de bibliotheek ondergebracht in de toen leegstaande schoolgebouwen; in 1994-1995 werd het complex gerestaureerd, gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe bouw. De bijhorende sportzaal werd ingericht als gemeentelijke feestzaal.

Beschrijving

School in neotraditionele stijl met typische elementen als muurbanden, hoekkettingen en sierankers; verankerde baksteenbouw van zeventien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met kleine dakkapellen, uit het eerste kwart van de 20e eeuw.

Lijstgevel in de zevende en elfde travee onderbroken voor de puntgeveltjes van de poortrisalieten. Horizontale accentuering door middel van natuurstenen muurbanden, tandfries van gesinterde baksteen en aflijnende houten kroonlijst op modillons. Rechthoekige vensters onder ijzeren I-balken in rechthoekige spaarvelden.

Aan achterzijde: vermoedelijk oorspronkelijk open galerij onder lessenaarsdak, heden gedicht en voorzien van getoogde muuropeningen. Interieur aangepast aan de nieuwe functie met onder meer verlaagde houten plafonds.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Balen, schetsen 1920/22.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen 10, Balen, dossier 23.
  • MICHIELS J. EN VERMEULEN R., Balen-Centrum, historisch bekeken, (Heemkundige Kring Balen, driemaandelijks tijdschrift nummer 84, september 2000, p. 5).

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeenteschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51929 (Geraadpleegd op 07-03-2021)