Bareelwachtershuisje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bareelwachtershuisje

Beschrijving

Bareelwachtershuisje, samen met het station opgericht in de periode 1878-1879, geregistreerd op het kadaster in 1879; sedert 1996 leegstaand. Heden ten dele vervallen breedhuisje van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder overkragend zadeldak (nok parallel met spoorweg, mechanische pannen).

Bakstenen lijstgevel met getoogde muuropeningen onder bakstenen druiplijstje; doorgetrokken lekdrempels op de bovenverdieping. Kenmerkend zijn de kleine ronde venstertjes in de zijgevels zodat men de spoorbaan links en rechts kon gadeslaan. Lager aanbouwsel rechts. Het bijgebouwtje rechts achteraan bevatte een latrine, een varkenshok, een konijnenhok en een kolenhok.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Balen, schetsen 1879/3.
  • MICHIELS J. en VERMEULEN R., Het maisonnette aan de Balense statie, (Heemkundige Kring Balen, driemaandelijks tijdschrift nummer 73, december 1997, p. 26-28).