Pastorie van de Sint-Andriesparochie

Beschrijving

Voormalige pastorie naar ontwerp van de provinciale bouwmeester J. Taeymans van 1902, sedert de tweede helft van de jaren 1990 gerenoveerde privé-woning met ommuurde voortuin en omhaagde achtertuin. Gebouwd ter vervanging van een oudere pastorie die zich bevond op de Reit, ter plaatse van het latere gasthuis, zie Gasthuisstraat. Bouwwerken aangevat in 1903, beëindigd in 1904.

Vrijstaande, ten dele onderkelderde baksteenbouw in neotraditionele stijl, op het kadaster ingetekend in 1912 op en voorheen onbebouwd perceel. Verwerking van natuursteen voor neotraditionele elementen als steigergaten, muurbanden, hoekblokken, stijlen en dorpels van de kruiskozijnen. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan straat, leien) met kleine dakkapellen. Verankerde lijstgevel met dubbelhuisopstand, gemarkeerd door een hoger oplopende getrapte middenpartij (4 traveeën + overhoeks topstuk) met gevelstenen "anno"/ "1902", verwijzend naar het begin van het hele project, zie ook arduinen gedenkplaat in de rechter zijgevel met vermelding van hetzelfde jaar en architect; korfboogdeur in natuurstenen omlijsting onder waterlijst op als hoofden uitgewerkte consooltjes; bolkozijn als bovenlicht. Voorts aflijnende houten kroonlijst. Zijtuitgevels met aandaken, schouder- en topstukken. Vereenvoudigde achtergevel.

Oorspronkelijk vrij klassieke plattegrond met vooraan rechts de spreek- en studeerkamers, achterliggende traphal en keuken; links een "zaal" en eetzaal.

Links en rechts aanbouwsels, respectievelijk stal en moos, van één bouwlaag onder afgewolfde, leien bedaking naderhand uitgebreid tot L-vormige constructies zodat het geheel een U-vormige plattegrond kreeg.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg, Monumenten en Landschappen, Brussel, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Plannen.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Balen, schetsen 1912/15.
  • MICHIELS J. en VERMEULEN R., De oude pastorie in de Gustaaf Woutersstraat, (Heemkundige Kring Balen, driemaandelijks tijdschrift nummer 65, december 1995, p. 1-35).