erfgoedobject

Winkelhuis in art-nouveaustijl

bouwkundig element
ID
5195
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5195
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Winkelhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Joseph Soly, naar een ontwerp door Henri Frans Van Steenbergen uit 1904, uitgevoerd in 1905. Deze aannemer en bouwmeester, de jongere broer van Martin Van Steenbergen met wie hij aan het begin van zijn loopbaan kort samenwerkte, was in Antwerpen actief van de late jaren 1880 tot midden jaren 1920. Aanvankelijk had de bouwheer de architect Adolphe Vander Heyden geëngageerd, die eerder in 1904 een verwant ontwerp tekende. De gevel is in 1986 onherkenbaar verbouwd.

Rijwoning van één travee en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een houten art-nouveau-winkelpui met middenportaal, typische booglijst en bovenlicht. Op de hoofdverdieping markant drielicht tussen gecanneleerde pilasters met bewerkte kapitelen, gevat tussen een gevelbreed balkon met gebuikte gietijzeren borstwering, en een entablement. De twee rechthoekige vensters van de bovenste verdieping zijn gevat in een omlijst steekboogveld, met een plastisch decor op de borstwering. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op uitgelengde lange consoles alternerend met rozetten. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, 1904#2368 (ontwerp Van Steenbergen) en 1904#2029 (ontwerp Vander Heyden).

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Winkelhuis in art-nouveaustijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5195 (Geraadpleegd op )