Huis Wouters

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Wouters

Beschrijving

Ten zuidwesten van de kerk gelegen, halfvrijstaand burgerhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan straat, mechanische pannen), door jaarankers 1684 gedateerd, doch met huidig uitzicht uit het begin van de 20ste eeuw (mogelijk circa 1912, zie mutatieschetsen), toen de cementering met schijnvoegen werd aangebracht, tegelijkertijd werden de muuropeningen vermoedelijk verlaagd zie oude foto's en prentkaarten, de luiken op de begane grond moesten wijken voor rolluikkasten; de oorspronkelijke rondboogpoort links werd verbouwd tot rechthoekig en de gevel kreeg een nieuwe klassieke beëindiging, bestaande uit een panelenfries en een houten kroonlijst op tandlijst en uitgewerkte consoles.

Heden met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel met dubbelhuisopstand, gemarkeerd door rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting, op de bovenverdieping met witgeschilderde, rocaille sluitsteen; rechthoekige deur in arduinen entablementomlijsting, neoclassicistische houten deur met glas in lood in bovenlicht.

Zijgevels voorzien van aandaken en schouderstukken; momenteel beraapte linkerzijgevel, op oude foto's nog met zichtbare vlechtingen, geopend door rechthoekige vensters en oculi in de top.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Balen, schetsen 1912/19.
  • MICHIELS J. en VERMEULEN R., Van Baenle tot Balen, Balen, 1987, p. 241.