Teksten van Traditioneel diephuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5196

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw. Het oorspronkelijk slechts twee bouwlagen hoge pand had een trapgevel van acht treden, waarvan de tweeledige top werd geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik. De 'tapissier' Gommaire Boyez, die in 1863 al een klassieke winkelpui met zijportaal had aangebracht, en in 1865 de bovenvensters aangepast, liet het pand in 1872 verbouwen door de aannemer Gerardus Joannes Van den Berghe. De geveltop werd vervangen door een derde bouwlaag met een stucdecor en een breed hoofdgestel, bekroond door een rondbogige dakkapel met vleugelstukken, waterlijst en topstuk. Hoofdgestel en dakkapel maakten omstreeks 2007 plaats voor de huidige getrapte geveltop.

Gecementeerde trapgevel mogelijk ten dele opgetrokken uit bak- en zandsteenbouw, met een eenvoudige ordonnantie van aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempel en gietijzeren parapet; verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1863#18, 1865#51 en 1872#47.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203345 (geraadpleegd op ).


Diephuis ()

Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), met oude kern. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een eenvoudige 19de-eeuwse ordonnantie, eindigend op een geleed kordon waarop een rondboogvormig dakvenster afgedekt met een gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden en geflankeerd door verdiepte panelen; de recentere dakgoot loopt voor dit dakvenster. Rechthoekige vensters met kwartholbeloop en paneelwerk onder de lekdrempels.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5196 (geraadpleegd op ).