erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 5197   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5197

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Michielsens, naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1867.

Het gebouw behoort tot het latere oeuvre van Joseph Antoine Hompus, van wie in Antwerpen een groot aantal bouwprojecten zijn teruggevonden uit de jaren 1858 tot 1878. Gezien zijn leeftijd valt het niet uit te sluiten dat de architect al sinds midden jaren 1830 actief was. De productie van Hompus bestaat hoofdzakelijk uit burgerhuizen, die in stijl evolueren van de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1860, naar een conventioneel neoclassicisme tijdens de jaren 1870. Tot zijn meest prestigieuze realisaties behoren het hotel Van Noten in de Leguit, en het Museum Nottebohm in de Mutsaardstraat, beide uit 1866. Zoon Ferdinand Hompus volgde zijn vader vanaf 1875 op met een eigen praktijk.

Rijwoning van drie traveeƫn en drie en een halve bouwlaag onder een schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een houten winkelpui met zijportaal, bewerkte pilasters en entablement. Horizontaal geleed beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting op kordonvormende lekdrempels, de eerste verdieping geaccentueerd door een gevelbreed entablement en panelen op de borstwering. De mezzanine onderscheidt zich door een omlopend lijstwerk op doorgetrokken imposten, individuele lekdrempels en typische onderdorpels. Een houten kroonlijst met tandlijst op klossen en uitgelengde voluutconsoles in de middenas vormt de gevelbeƫindiging. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1867#38.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5197 (Geraadpleegd op 06-08-2020)