Kapel Troosteresse Der Bedrukten

Beschrijving

Schuin ingeplant en achterin gelegen 18de-eeuws bedehuisje met de oudste sporen opklimmend tot 1753 en opgericht ter vervanging van een oorspronkelijk houten kapelletje. Algemene restauratie in 1995-1996.

Oorspronkelijk van baksteen, heden met schijnvoegen gecementeerde, verankerde en beschilderde constructie op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (mechanische pannen) met klokkentorentje. Gepikte plint. Tuitgevel met eenvoudig korfboogdeurtje en geschilderd opschrift "wees gegroet troosteresse der bedrukten". Betraliede rechthoekige venstertjes in de zijgevels en blinde achtertuitgevel met aandak.

Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf en cementtegelvloer. Gemarmerd houten altaar met kopie van de piëta van 1690 in nis (de oorspronkelijke piëta bevindt zich heden in de Sint-Andrieskerk).

• MICHIELS J. e.a., Balen: zijn kapellen en bedehuisjes, (Heemkundige Kring Balen, driemaandelijks tijdschrift nummer 54, maart 1993, p. 16).
  • MICHIELS J. en VERMEULEN R., Balen-Centrum, historisch bekeken, (Heemkundige Kring Balen, driemaandelijks tijdschrift nummer 84, september 2000, p. 30).