erfgoedobject

Politiekantoor

bouwkundig element
ID
51984
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51984
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalig politiekantoor, heden in gebruik als gemeentelijke schrijnwerkerij en opslagplaats. Halfvrijstaand breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het laatste kwart van de 19de eeuw, op het kadaster geregistreerd in 1885.

Bepleisterde lijstgevel met dubbelhuisopstand en karakteristieke muuropeningen, voorzien van afgeronde bovenhoeken, op de tweede bouwlaag in een geprofileerde omlijsting met rocaille sleutel; dito deur in geprofileerde omlijsting onder waterlijst. Geprofileerde architraaf en eenvoudige houten kroonlijst als gevelaflijning. Trompe-l'oeil in de achtergevel.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Balen, schetsen 1885/11.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Politiekantoor [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51984 (Geraadpleegd op )