Winkelhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Winkelhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Maurice Lefèvre, naar een ontwerp door John Van Beurden uit 1919. Het project betrof de verbouwing van een bestaand pand, met een volledig nieuw gevelfront.

Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van John Van Beurden, die actief was van 1904 tot eind jaren 1950. Vóór de Eerste Wereldoorlog paste hij voor burgerhuizen in de stad vooral een art-nouveau- en een beaux-arts-idioom toe, en voor woningen in landelijke verkavelingen de cottagestijl. Zijn belangrijkste realisatie uit deze periode in Antwerpen is de Beurs voor Diamanthandel in de Pelikaanstraat, die hij in 1912 samen met de architect Jan Vanhoenacker ontwierp. Van 1920 tot omstreeks 1930 was Van Beurden geassocieerd met Vanhoenacker en de architect Jos Smolderen.

Rijwoning van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak. Gecementeerde lijstgevel in imitatie-natuursteen (beschilderd), waarvan de bovenbouw wordt geritmeerd door rechthoekige spaarvelden in kolossale orde. Rechthoekige vensters met ingediepte dagkanten, en achtereenvolgens een paneel met medaillon en guttae of stafwerk op de borstwering. Een houten kroonlijst op klossen en Lodewijk XVI-consoles met chutes vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui.