Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistische burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat), uit het tweede kwart van de 19de eeuw. De heer Janssens-Carettein liet in 1870 de winkelpui aanbrengen door de aannemer J. Auguste Van Ek. Deze werd in 1895 licht aangepast door de architect Edmond J. Tyck in opdracht van P. Constant Van de Vloed.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met schijnvoegen uitstralend boven de rechthoekige muuropeningen op de begane grond; hiervan is een restant bewaard boven de winkelpui uit 1870. De hoofdverdieping wordt gemarkeerd door rondbogige deurvensters met geprofileerde archivolt op doorgetrokken imposten uit blauwe hardsteen, die rusten op de puilijst. Fraaie gevelbrede ijzeren borstwering met een patroon van lauwerkransen, maskerkopjes, gekruiste pijlen en bladwerkmedaillons. Rechthoekige vensters op individuele lekdrempels met onderdorpel en gietijzeren parapet op de lagere tweede verdieping. Van het klassieke hoofdgestel resten de aanzetten van de gelede architraaf, en de houten kroonlijst op klossen. Klassieke houten winkelpui met zijportaal vanaf een plint uit blauwe hardsteen, samengesteld uit bewerkte pilasters en een entablement met gekoppelde consoles.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1870#556 en 1895#445.

Auteurs:  Braeken, Jo

Neoclassicistische burgerhuis daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met schijnvoegen uitstralend boven de rechthoekige muuropeningen op de begane grond; hiervan is een restant bewaard boven de latere houten winkelpui. De hoofdverdieping wordt gemarkeerd door rondbogige deurvensters met geprofileerde archivolt op doorgetrokken imposten uit blauwe hardsteen, die rusten op de puilijst. Fraaie gevelbrede ijzeren borstwering met een patroon lauwerkransen, maskerkopjes, gekruiste pijlen en bladwerkmedaillons. Rechthoekige vensters op individuele lekdrempels met onderdorpel en gietijzeren parapet op de lagere tweede verdieping. Van het klassieke hoofdgestel resten de aanzetten van de gelede architraaf, en de houten kroonlijst op klossen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine