Boerenarbeiderswoningen in cottagestijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Gistel
Deelgemeente Gistel
Straat Brugse baan
Locatie Brugse baan 151, 155-157, Gistel (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Gistel (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).
  • Inventarisatie Gistel (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Boerenarbeiderswoningen in cottagestijl

Deze bescherming is geldig sinds 12-12-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Cottages

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Arbeiderswoningen in cottagestijl uit het begin van de 20ste eeuw, ontworpen door Alfred Ronse (1876-1962), ten oosten van het kasteelpark 'De la Waere'.

Achteringelegen vrijstaande cottage 'Villa Sancta M(ari)a R.M. Anno 1905' volgens opschrift in gotische letters en witgeschilderd Onze-Lieve-Vrouwbeeld in hoeknis. Voor het huis staat een ronde bakstenen waterput met handpomp. De cottage is een laag gebouw opgetrokken in gele baksteen onder haakse zadeldaken (mechanische pannen) met wolfseinden, dakkapellen onder afgewolfd zadeldak. Gevelvelden afgewerkt met roodbeschilderd houten imitatievakwerk. Rechthoekige en lichtgetoogde muuropeningen. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling en wit en rood beschilderde luiken. Interieur: via de voordeur komt men direct in een eenvoudige leefruimte met linker haard met bakstenen wangen en inbouwkachel, bewaarde cementvloer.

Aan de straat gelegen eenheidsbebouwing. Gele baksteenbouw van één à twee bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met wolfseinden. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling en rood- en witbeschilderde luiken. Achtergelegen oudere stalling onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen).

Bron: Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Gistel, Deelgemeenten Moere, Snaaskerke en Zevekote, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL3, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Vanneste, Pol

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Brugse baan

Brugse baan (Gistel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.