Boerenarbeiderswoningen in cottagestijl

Beschrijving

Arbeiderswoningen in cottagestijl uit het begin van de 20ste eeuw, ontworpen door Alfred Ronse (1876-1962), ten oosten van het kasteelpark 'De la Waere'.

Achteringelegen vrijstaande cottage 'Villa Sancta M(ari)a R.M. Anno 1905' volgens opschrift in gotische letters en witgeschilderd Onze-Lieve-Vrouwbeeld in hoeknis. Voor het huis staat een ronde bakstenen waterput met handpomp. De cottage is een laag gebouw opgetrokken in gele baksteen onder haakse zadeldaken (mechanische pannen) met wolfseinden, dakkapellen onder afgewolfd zadeldak. Gevelvelden afgewerkt met roodbeschilderd houten imitatievakwerk. Rechthoekige en lichtgetoogde muuropeningen. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling en wit en rood beschilderde luiken. Interieur: via de voordeur komt men direct in een eenvoudige leefruimte met linker haard met bakstenen wangen en inbouwkachel, bewaarde cementvloer.

Aan de straat gelegen eenheidsbebouwing. Gele baksteenbouw van één à twee bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met wolfseinden. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling en rood- en witbeschilderde luiken. Achtergelegen oudere stalling onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen).

Auteurs: Vanneste, Pol