Dekenij

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Gistel
Deelgemeente Gistel
Straat Bruidstraat
Locatie Bruidstraat 1, Gistel (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Gistel (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).
  • Inventarisatie Gistel (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dekenij

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Dekenij
gelegen te Bruidstraat 1 (Gistel)

Deze bescherming is geldig sinds 12-12-2002.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opgenomen en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 12-12-2002.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dekenij, gelegen achter het kerkkoor op de hoek van de Bruidstraat met de Kasteelstraat (beschermd als monument bij M.B. van 12/12/2002). Achterliggende tuin, met bakstenen ommuring aan de Kasteelstraat. Neogotisch getint gebouw van 1903 (zie muurankers en mutatieschets) naar ontwerp van architect C. Pil (Oostende), ter vervanging van bestaand gebouw. Kleine aanpassing van het bouwvolume in 1939.

U-vormig volume onder leien zadeldaken (nok parallel aan de straat), omlopende kroonlijst met klossen, dakkapellen onder tentdak. Rechts, smalle en lagere haakse dienstvleugel onder pannen zadeldaken. Gele baksteenbouw boven bakstenen sokkel verfraaid met arduin, sierankers.

Hoofdvolume aan de Bruidstraat: dubbelhuis van vier traveeën + rechts twee traveeën als risaliet oplopend in puntgevel met schouderstukken, en twee bouwlagen. Geritmeerd door arduinen kruiskozijnen (boogvormig ontlastingssysteem) gevat in Brugse traveeën (type II, geprofileerde omlijsting van rode baksteen). Bij het risaliet Brugse travee van type III. In de tweede travee, deur in een geprofileerde korfbogige omlijsting, geaccentueerd door arduinen druiplijst met hogel. Bovenlicht met rondbogige stenen omlijsting en in het midden een witgeschilderd beeld van Maria met kind. Voetenschrapers flankeren de deur. Eenvoudig witgeschilderd houtwerk Bewaarde houten deur met briefpaneel en uitgewerkt ijzeren beslag.

Zijgevel van het hoofdvolume aan de Kasteelstraat: puntgevel met schouderstukken en muurvlechtingen, gemarkeerd door schoorsteentravee. Aansluitend volume van twee traveeën en twee bouwlagen + aansluitend lager volume van twee smalle blinde traveeën, verlengd als blinde muur met tuinpoortje.

Achtergevels eenvoudiger uitgewerkt: getoogde muuropeningen onder strek met druiplijst, deels gewijzigde muuropeningen op de begane grond.

Interieur: bewaarde indeling. Gang uitlopend op grote centrale traphal verlicht door verspringende smalle vensters met glas in lood, houten, wit en zwart beschilderde bordestrap met trappalen en balusterleuningen, in deze ruimtes bewaarde mozaïekvloer. Voorts zwartmarmeren schouwen in het ontvangstsalon en bureel van de deken en bepleisterde plafonds met stucwerk rond luchters. Schilderij: "Verering van het H. Sacrament" uit de school van Rubens, in grote vergaderzaal boven (restauratie voorzien in 2001). Vanuit de rechter kamer boven, diensttrap naar de smalle lagere dienstvleugel, verborgen in muurkast.

Tuin: drietal taxussen en kleine serre. In de tuinmuur stenen bas-reliëf met inscriptie "H. Godelieve bescherm Vlaanderen" en voorstelling van de heilige met op de achtergrond onder meer de torens van Brugge.

  • BRUGGE, ARCHIEF VAN HET KADASTER, 207: Mutatieschetsen, 1835/2, 1870/7, 1905/9, 1939/14, 1981/46; 212: Kadastrale leggers, 224, 576, 834, 1927, 1937.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Gemeente Gistel, modern archief, nummer 53: dekenij, 1902.

Bron: Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Gistel, Deelgemeenten Moere, Snaaskerke en Zevekote, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL3, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Vanneste, Pol

Datum tekst: 2003

Relaties

maakt deel uit van Bruidstraat

Bruidstraat (Gistel)

maakt deel uit van Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opgenomen en omgeving

Bruidstraat, Kasteelstraat, Kerkstraat, Neerhofstraat (Gistel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.