erfgoedobject

Hoeve De Vierschaere

bouwkundig element
ID
52027
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52027

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Vierschaere
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische hoeve "De Vierschaere" (zie houten naambord). Erftoegang via de Groenedreef en via de Kleine Warande die uitloopt op het erf. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangeduid als "Ferme Defossez". Huidige opstelling gaat in grote mate terug op de Atlas. Oorspronkelijk omwalde hoeve met gracht, ten westen deels bewaard. Hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken rondom een rechthoekig erf met mestvaalt. Witgekalkte baksteenbouw grotendeels op gepekte plint.

Ten zuiden van het erf, in kern 17de eeuws boerenhuis (jaarsteen "16..") van zes traveeën en twee linker opkamertraveeën onder hogere nok (vernieuwd zadeldak van mechanische pannen, nok parallel aan de straat), verwijderde dakkapellen. Oostzijgevel (opkamer) afgewerkt met muurvlechtingen. Noord- of erfgevel op deur en venster na blind, rechthoekige en getoogde muuropeningen. Venster met grote roedeverdeling, diefijzers en luiken. Bolkozijnen voor de keldervensters. Zuidgevel: gewijzigde muuropeningen en houtwerk, IHS-monogram boven de deur, jaarsteen "16.." met IHS-monogram boven de opkamervensters.

Interieur: brede gang met houten trap, opkamer links van de gang, rechts van de gang twee kamers met bewaarde moer- en kinderbalken, en balkraveling. Schouwen met bakstenen wangen geflankeerd door muurkasten. Kelder met tongewelf (loodrecht op nok), met gemetselde vleeskuip. Betraliede kelderraampjes met binnenluikjes met houten handgrepen.

Ten zuiden van het boerenhuis sluit via een bakstenen tudorboogpoortje met ijzeren hek een haaks bakhuis aan. Volume van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bewaarde ovenmond. Ten oosten van het erf, dwarsschuur in kern mogelijk 18de-eeuws, met uilengat in de zijgevels. Bewaard geschoord stapelgebint.Ten westen van het erf, stalling met 18de-eeuwse kern. Zadeldak van Vlaamse pannen (nok loodrecht op straat), overhoekse steunberen, zoldering van houten balken met 'diltepersen'.Ten noorden, stalling met 19de-eeuwse kern, golfplaten zadeldak (nok parallel aan de straat).

  • Brugge, Archief van het Kadaster, 207: Mutatieschetsen, 1974/3, 1974/80, 1983/3.
  • Brugge, Archief van het Kadaster, 212: Kadastrale leggers, 2199, 3858.

 


Bron: VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Gistel, Deelgemeenten Moere, Snaaskerke en Zevekote, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL3, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve De Vierschaere [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52027 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.