Meergezinswoning in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Meergezinswoning in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de juffrouwen Leys, naar een ontwerp door Jean De Coster uit 1908. Het gebouw is representatief voor de conventionele productie van de architect, die aan het begin van zijn loopbaan, van 1880 tot 1887 geassocieerd was met zijn twee jaar oudere broer Charles. Vervolgens zette hij zijn praktijk op zelfstandige basis verder, tot het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Rijwoning van één travee en vier bouwlagen onder een plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met imitatievoegen, nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels. De eerste verdieping wordt geaccentueerd door een breed rechthoekig venster, gevat tussen pilasters met verdiepte schacht en een entablement met topstukken, en voorzien van een sierlijke ijzeren borstwering. Hogerop rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen, in de topgeleding met oren, voorzien van een ijzeren parapet. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Verbouwde begane grond, oorspronkelijk houten winkelpui met zijportaal, pilasters, entablement en art-nouveau-roeden.

Volgens de bouwplannen beslaat de winkel met achterkamer en keuken de begane grond, geflankeerd door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal met wc. De bescheiden huurkwartieren op de bovenverdiepingen bestaat uit twee kamers en een keuken.