Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5204

Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern ()

Neoclassicistisch burgerhuis, volgens de bouwaanvraag uit 1857 tot zijn huidige vorm verbouwd in opdracht van Henri Leys. Daarbij werden de bovenste verdieping en het hoofdgestel toegevoegd aan een traditionele kern, die minstens opklimt tot de 17de eeuw. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoning van drie traveeën en vier bouwlagen onder een schilddak. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag gedecapeerde lijstgevel, met een verkleinende ordonnantie. Slechts schaarse resten van de oorspronkelijk bak- en zandsteenbouw en bewaarde muurankers met gekrulde spie op de eerste twee bovenverdiepingen. Registers van rechthoekige bovenvensters met cordonvormende lekdrempels op de eerste verdieping, en individuele lekdrempels hogerop. Klassiek hoofdgestel met zware kroonlijst op klossen en voluutconsoles met acanthusblad, waartussen casementen. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1857#670.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203353 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch burgerhuis ()

Diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder schilddak (roofing) waarvan de voorgevel verbouwd werd in 1836, oudere kern. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie en voorzien van muurankers met gekrulde spie. Zware gekorniste kroonlijst op klossen afgewisseld met voluutconsoles met acanthusblad, fries met casementen. Rechthoekige vensters met op de tweede bouwlaag kordon vormende lekdrempels, hogerop individuele.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1836, Modern Archief 20.079, dossier 462.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5204 (geraadpleegd op ).