Teksten van Traditioneel diephuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5205

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.

De gecementeerde trapgevel van zes treden met de aanzet van een overhoeks topstuk, is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Uit de bouwaanvraag voor een winkelpui uit 1854, valt af te leiden dat de oorspronkelijke pui bestond uit een skeletstructuur in blauwe hardsteen, van vier traveeën met een insteekverdieping. Aangepaste rechthoekige bovenvensters – vroegere kruiskozijnen – met hardstenen lekdrempels. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een aangepast rechthoekig drielicht met behouden druiplijsten en latere lekdrempels. Een rechthoekig luik met druiplijst doorbreekt de topgeleding. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1854#258.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/312108 (geraadpleegd op ).


Diephuis ()

Traditioneel diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Aangepaste en gecementeerde trapgevel van zes treden waarin een drielichtsvenster, een topvenster en een steigergat met sporen van druiplijsten. Vermoedelijk bak- en zandsteenbouw, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Volledig verbouwde begane grond.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5205 (geraadpleegd op ).