In kern traditioneel diephuis van twee bouwlagen dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. De punt- of trapgevel werd in 1839 door de bakker Pierre Jean Rommens verhoogd tot een lijstgevel met blindvensters in de topgeleding. Tot deze ingreep behoorde ook een eerste winkelpui. G. Joosen liet de bovenste vensters in 1848 openen en een kroonlijst toevoegen. De huidige winkelpui werd in 1888 door de aannemer Ludovicus Joannes Alexander aangebracht in opdracht van juffrouw Van Gestel.
De rijwoning met een gevelbreedte van twee traveeƫn, omvat drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een verkleinende ordonnantie, opgebouwd uit registers van rechthoekige bovenvensters met lekdrempel en op de eerste verdieping een gietijzeren parapet. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen. Klassieke houten winkelpui met zijportaal op een hardstenen plint, samengesteld uit bewerkte pilasters, een entablement met trigliefen en panelen in de fries en een rolluikkast.
Op de scheimuur met het aanpalende nummer 95: Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind uit terracotta, te dateren in de 18de eeuw. Het is afkomstig van een pomp aan de overzijde van de straat, en werd naar hier overgebracht tijdens de tweede helft van de 19de eeuw. Gerestaureerd in 2009.
Maria staande op een wereldbolvormige sokkel met maansikkel en engelenhoofdjes, draagt op de rechterarm het kind Jezus, dat met een kruisstaf de slang doorboort. Groot koepelvormig baldakijn uit metaal, met sterrenring en lambrekijn, bekroond door een topstuk met banderol.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Neoclassicistisch rijhuis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203357 (geraadpleegd op ).
Op de scheidsmuur Onze-Lieve-Vrouwebeeld met op rechterarm kind dat met het kruis de slang doodt; wereldbolvormige sokkel met maansikkel en engelenhoofdjes, ijzeren lichtarm en groot baldakijn. Fraaie neoclassicistische houten winkelpui uit het vierde kwart van de 19de eeuw.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Neoclassicistisch rijhuis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5206 (geraadpleegd op ).