Feestzaal 't Gravenhof

Beschrijving

Tot voor kort feestzaal zogenaamd "'t Gravenhof" van circa 1911 (zie mutatieschets), gebouwd door Alfred Ronse (1876-1962) als afspanning bij de kerk, uitgebreid als feestzaal in 1971 (achterzijde).

L-vormig bouwvolume van acht traveeën aan de Neerhofstraat en zes traveeën aan de Bruidstraat, twee à tweeënhalve bouwlagen onder haakse leien schilddaken (nok parallel aan de straten). Gele baksteenbouw, plint van kleine gesinterde steentjes met getoogde keldergaten. Voorgevel aan de Neerhofstraat: neoclassicistisch getinte lijstgevel met dubbelhuisopstand geritmeerd door bakstenen pilasters oplopend in witbepleisterd entablement met kroonlijst, ter hoogte van de linker travee met bekronend fronton. Linker travee oorspronkelijk als poorttravee, geaccentueerd door gietijzeren balkon op uitgewerkte console met bloemmotief. Getoogde muuropeningen in een geriemde omlijsting. Bewaard of naar oud model vernieuwd witbeschilderd houtwerk: schuiframen op de begane grond, ramen met kruisindeling op de verdieping, kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Bij de (vernieuwde) deur en het deurvenster (balkon) waaiervormig bovenlicht.

Gevel aan de Bruidstraat: drie zijgeveltraveeën met op één venster na blinde vensternissen, een pilaster scheidt deze traveeën van de aansluitende vleugel van tweeënhalve bouwlaag met oculi in de halve verdieping.

Aansluitende lage paardenstalling onder leien zadeldak, laadvenster in tuitgevel aan de zijde van het achtererf.

Achtererf onder meer toegankelijk via korfbogige poortdoorgang tussen pilasters aan de Neerhofstraat.

Geen interessante interieurelementen bewaard. Grote feestzaal op de eerste verdieping van het volume aan de Neerhofstraat.

• Brugge, Archief van het Kadaster, 207: Mutatieschetsen, 1887/2, 1888/5, 1908/17, 1909/14, 1911/9, 1939/13, 1955/20, 1966/25, 1971/38; 212: Kadastrale leggers, 836, 1454, 2251.
  • VRIENDEN VAN HET SINT-GODELIEVEMUSEUM, Et in Flandris de ecclesia Gestella, En in Vlaanderen over de kerk van Gistel, Gistel, 1994, p. 157.

Auteurs: Vanneste, Pol