Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5208

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1871 opgetrokken in opdracht van de heer C.L. Scheppers. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het pand werd gesloopt voor een nieuwbouwflat in 1978.

Rijwoning van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, beëindigd door een klassiek hoofdgestel met verdiept fries en houten kroonlijst op voluutconsoles. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren en bewerkte sleutels, op de eerste verdieping met kordonvormende lekdrempels boven verdiepte panelen, hogerop met individuele lekdrempels op consooltjes waartussen paneelwerk. Verbouwde begane grond; oorspronkelijk klassieke houten winkelpui met vitrine tussen zijportaal en privé-ingang, plint, pilasters en entablement.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1871#113.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203706 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch burgerhuis ()

Burger- of winkelhuis in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rijwoning van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, beëindigd door een klassiek hoofdgestel met verdiept fries en houten kroonlijst op voluutconsoles. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren en bewerkte sleutels, op de eerste verdieping met kordonvormende lekdrempels boven verdiepte panelen, hogerop met individuele lekdrempels op consooltjes waartussen paneelwerk. Verbouwde pui.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5208 (geraadpleegd op ).