erfgoedobject

Neogotische kapel

bouwkundig element
ID
52105
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52105

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotische kapel
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Neogotische kapel
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotische kapel
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Neogotische kapel van zekere omvang, gelegen op de hoek van de Tempelhofstraat en de Heyvaertlaan. Opgericht in 1884 (zie mutatieschets en gedenkplaat) door D. Depuydt (burgemeester van Gistel van 1885 tot 1914) en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes (zie opschrift boven deuropening). De kapel is nog steeds in handen van genoemde familie, zie recent familiebanier. Rechts van de deuropening, (hermaakte) arduinen tekstplaat: "Deze kapel toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Lourdes werd opgericht in 1884 door Delphin Depuydt burgemeester van Gistel (1885-1914) als dankbetuiging voor bekomen redding uit een netelige situatie met zijn koets toen zijn op hol geslagen paarden ongeveer hier tot stilstand gebracht werden".

Eénbeukig geelbakstenen kapelletje onder leien zadeldak met bekronende dakruiter met windwijzer. Beraapte voorgevel (tuitgevel met kruisbekroning) afgelijnd door middel van gecementeerde pilasters, oculus in de geveltop. Herhaling van de geblokte aflijning bij het spitsboogportaal. Vleugelpoort en bovenlicht met neogotisch getinte indeling.

Interieur: houten spitstongewelf, cementtegels met bloemmotief; achter een gietijzeren hek, beschilderd plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in een rotsimitatie.

 • Archief Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Monumenten en Landschappen, Brugge, W/01606.
 • Brugge, Archief van het Kadaster, 207: Mutatieschetsen, 1863/1, 1881/16,1885/2; 212: Kadastrale leggers, artikels 935,1264, 2688, 3442, 6122.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Gistel, Deelgemeenten Moere, Snaaskerke en Zevekote, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL3, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neogotische kapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52105 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.