Kasteeldomein van Moere

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelsite van Moere

Beschrijving

Kasteelsite van Moere naar verluidt zogenaamd "Le bon Séjour", gebouwd door de familie de Crombrugghe de Looringhe. Alsdusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (circa 1770-1778). Naar verluidt zou de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereloorlog het kasteel in beslag genomen hebben en een kanon "Lange Max" in het kasteelpark geplaatst hebben (zie prentbriefkaarten). Het kasteel werd ook (deels) gebombardeerd. Het neogotisch kasteel brandde begin jaren 1930 uit en werd hersteld in vereenvoudigde vorm waarbij onder meer een verdieping verwijderd werd (zie prentbriefkaart). Rechthoekig gebouw van twee bouwlagen onder scherp pannen schilddak. Hoektoren onder tentdak.

Wellicht interessant kasteelpark met aantal nutsgebouwen.

• Provinciale Bibliotheek Boeverbos, prentbriefkaartencollectie.