Kasteelsite van Moere

Gemeente Gistel

• Inventarisatie Gistel (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteelsite van Moere

Typologielandhuizen, parken
Stijlneogotiek

Beschrijving

Beekstraat nr. 4. Kasteelsite van Moere naar verluidt zogenaamd "Le bon Séjour", gebouwd door de familie de Crombrugghe de Looringhe. Alsdusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (ca. 1770-1778). Naar verluidt zou de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereloorlog het kasteel in beslag genomen hebben en een kanon zogenaamd "Lange Max" in het kasteelpark geplaatst hebben (cf. prentbriefkaarten). Het kasteel werd ook (deels) gebombardeerd. Het neogotisch kasteel brandde begin jaren 1930 uit en werd hersteld in vereenvoudigde vorm waarbij onder meer een verdieping verwijderd werd (cf. prentbriefkaart). Rechthoekig gebouw van twee bouwlagen onder scherp pannen schilddak. Hoektoren onder tentdak.

Wellicht interessant kasteelpark met aantal nutsgebouwen.

PROVINCIALE BIBLIOTHEEK BOEVERBOS, prentbriefkaartencollectie.

Bron: Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Gistel, Deelgemeenten Moere, Snaaskerke en Zevekote, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL3, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Vanneste, Pol