Teksten van Groep winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Groep winkelhuizen in neoclassicistische stijl ()

Groep van drie aanpalende winkelhuizen in neoclassicistische stijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw, geflankeerd door het neoclassicistische hoekhuis van Klapdorp en Mutsaardstraat met een traditionele kern. Het geheel werd in 2007 gesloopt voor een nieuwbouwflat, met behoud van het Onze-Lieve-Vrouwebeeld van het hoekpand.

Nummer 34: winkelhuis volgens de bouwaanvraag uit 1875 opgetrokken in opdracht van Louis Bastiaens, en later verhoogd met een vierde bouwlaag.

Nummer 36: winkelhuis gebouwd in opdracht van de ‘horloger’ Brackeniers, naar een ontwerp door de aannemer Joseph Peeters uit 1879.

Nummer 38: winkelhuis gebouwd in opdracht van de heer F. Convents-Helsen, naar een ontwerp door de aannemer Louis Van Hellemont uit 1891.

Nummer 40: in oorsprong traditioneel diephuis genaamd "de Jonge Swaen", met een trapgevel van acht treden, top- en schouderstukken en twee getrapte dakvensters, dat minstens opklimt tot de vroege 16de eeuw. De slager François Convents liet het pand in 1874 in neoclassicistische stijl aanpassen en verhogen met een bijkomende derde bouwlaag. Architect noch aannemer vallen uit het bouwdossier af te leiden.

Rijwoningen en hoekhuis van twee of drie traveeën en drie of vier bouwlagen, met verspringende kroonlijsthoogte. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met registers van rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijstingen met varianten (sleutels, oren, entablementen) en kordon vormende lekdrempels. Nummer 36 onderscheidt zich door vensters met afgeronde bovenhoeken waarvoor op de eerste verdieping een gevelbreed balkon met ijzeren leuning. Oorspronkelijk klassieke winkelpuien.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1875#918 (nummer 34), 1879#262 (nummer 36), 1891#768 (nummer 38), 1873#1118 en 1874#817 (nummer 40).
  • MACLOT P. & BISSCHOPS T. 2007: De gesloopte panden Klapdorp, hoek Mutsaardstraat, Infoblad Antwerpse Vereniging voor Bouwhistorie en Geschiedenis 2007.3, 16-19.

Auteurs:  Braeken, Jo

Serie hoekhuizen ()

Serie rijen hoekhuizen uit de 19de eeuw met ongelijke kroonlijstlijn; twee of drie traveeën en drie of vier bouwlagen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met varianten (sleutels, oren, entablementen) en kordon vormende lekdrempels. Nummer 36 met vensters met afgeronde bovenhoeken waarvoor op tweede verdieping een gevelbreed balkon met een ijzeren leuning. Moderne winkelpuien. Nummer 40 met zijgevel van vier traveeën in de Mutsaertstraat, op de hoek Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind door M. Van der Voort, hersteld in 1922. Onze-Lieve-Vrouw vertrapt de slang op de wereldbolvormige sokkel met engelenhoofdjes; staand kind Jezus met staf, op achtergrond afbeelding van de Heilige Geest. Geheel bekroond met een sierlijk baldakijn en voorzien van een lichtarm.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine