Teksten van Traditioneel diephuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5213

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), te dateren in de 17de eeuw. De blikslager Pierre Jos Aertsens liet in 1838 de vensters van de eerste en tweede verdieping verlagen en van lekdrempels voorzien.

De gecementeerde tuitgevel met schouderstukken, oorspronkelijk allicht een trapgevel, is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste rechthoekige bovenvensters - vroegere kruiskozijnen - met cordonvormende hardstenen lekdrempels op de tweede verdieping. Het rondboogvenster met sluitsteen en imposten in de top vormde oorspronkelijk het middenluik van een drielicht, waarvan de zijlichten zijn gedicht. Ook het vroegere luikgat hogerop is gedicht. De pui en de eerste verdieping zijn verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1838#48.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/312095 (geraadpleegd op ).


Diephuis ()

Traditioneel diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, te dateren in de tweede helft van de 17de eeuw. Verankerde gecementeerde tuitgevel op schouderstukken, met aangepaste rechthoekige bovenvensters. In de top, rondboogvenster met sluitsteen en imposten. Verbouwde pui.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5213 (geraadpleegd op ).