Samenstel van vier arbeiderswoningen

Beschrijving

Samenstel van vier lage (arbeiders)woningen, te dateren in de tweede helft van de 18de eeuw, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de kerk, lichtjes achterin gelegen tegenover nummers 110 en 118 aan de straat. Eén enkelhuis van twee traveeën (nummer 116) en drie dubbelhuizen van drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint. Getoogde muuropeningen. Wit- en donkergroen beschilderd houtwerk uit het einde van de 18de, begin van de 19de eeuw: kruisindeling met geprofileerde tussendorpel, grote roedeverdeling, kleine bij nummer 114. Houten luiken bij nummer 116, elders luikduimen bewaard. Nummer 112 vormt het meest markante huis: rechthoekige deuropening met afgeronde hoeken, in een lichtbeige beschilderde geriemde omlijsting, waaiervormig bovenlicht. De vensters zijn een stuk breder dan bij de overige huizen.

• Archief Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Monumenten en Landschappen, Brugge, W/00284.
  • VANSEVENANT A.R., Bouwsteentjes voor de geschiedenis van Gistel - Moere, deel III, Moere, 1994.

Auteurs: Vanneste, Pol