Teksten van Winkelhuis in eclectische stijl

Winkelhuis in eclectische stijl ()

Winkelhuis in eclectische stijl met neoclassicistische en art-nouveau-inslag, gebouwd in opdracht van de heer J. Ant. Obels-Voncken, naar een ontwerp door de architect Frans Smet-Verhas uit 1899. Van 1901 dateert de bouwaanvraag voor het uithangbord van de schoenwinkel “Le Lion de Flandres”.

Het gebouw behoort tot het relatief vroege oeuvre van Frans Smet-Verhas, die actief van de begin jaren 1880 tot vermoedelijk 1910. Waar zijn vroege werk wordt gekenmerkt door een overladen eclecticisme, leverde hij kort na de eeuwwisseling een belangrijke bijdrage aan de art nouveau. Zijn exuberante stijl wordt gekarakteriseerd als een eigenzinnige fusie van eclecticisme en floralisme, met een uitgesproken materiaalpolychromie en pittoreske details. Tot zijn bekendste realisaties behoort de woninggroep "De Vijf Werelddeelen" uit 1901 op de hoek van Schildersstraat en Plaatsnijdersstraat, en "De Slag van Waterloo" uit 1905 in de Waterloostraat.

Rijwoning van twee traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel wordt per register geaccentueerd door kordons en pilasters met paneelwerk. Een brede, driezijdige houten erker met geringde colonnetten, een entablement, art-nouveau-roeden in het bovenlicht en een geajoureerde balkonborstwering als bekroning, legt de klemtoon op de eerste verdieping. Rechthoekige deurvensters op de tweede verdieping, en rondboogtweelichten met deelzuiltje op de lage derde verdieping. Een houten kroonlijst op klossen en consoles, en een blinde attiek waarvan de twee topstukken zijn verdwenen, vormen de gevelbeëindiging. De oorspronkelijke winkelpui met middenportaal en art-nouveau-roeden zoals in de erker, is volledig verbouwd.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1899#130 en 1901#1460.

Auteurs:  Braeken, Jo

Rijhuis ()

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel geaccentueerd door kordons en paneelwerk. Tweede bouwlaag met driezijdige erker met uitgewerkte tussenstijlen, bekroond door een balkon met een mooie balustrade. Gekoppelde boogvensters op de hoogste verdieping.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine