erfgoedobject

Graansilo's met opslagplaatsen

bouwkundig element
ID
52158
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52158

Juridische gevolgen

Beschrijving

Beeldbepalende voormalige graansilo's gelegen langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoort in de onmiddellijke nabijheid van de Kalsijdebrug. Deels gebouwd met recuperatiemateriaal circa 1931 (zie mutatieschets) door de gebroeders Catrysse Moere (zie opschrift op puilijst). Het oorspronkelijk volume telde vier houten silo's. Uitgebreid in de richting van de Kalsijdebrug in 1934, quasi verdubbeling van het volume, met gebruik van betonnen draagstructuren in 1937. Stopzetting van de activiteiten begin jaren '70. Nu gebruikt als woonhuis.

Vrijstaand industrieel pand in rode baksteen met muurankers gesmeed in een naburige smidse. Rechthoekige muuropeningen met betonnen lintelen en onderdorpels, deels bewaard houtwerk. Oorspronkelijk volume van drie bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat). Twee aangebouwde volumes (zichtbare bouwnaden) van vier bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat), dakvenster als tuitgevel in het middelste gedeelte.

In stand gebleven silo's achteraan in het complex (zijde van de Kalsijdebrug). Bewaarde binneninrichting met ijzeren poutrellen en planken vloeren. De aandrijving gebeurde door middel van een elektrische motor (bewaard). Aan de kanaalzijde, bewaarde kraan.

Vanaf 1992 renovatie van het geheel. Opname van het middelste gedeelte bij het woongedeelte. De linkerzijgevel werd bedekt met een houten latwerk (ter isolatie), plaatsing van lichtstraat in het dak.

  • Stad Gistel, Bouwdossiers, 97/85 en 98/112.
  • Brugge, Archief van het Kadaster, 207: Mutatieschetsen, 1876/1, 1931/4, 1934/5, 1937/1, 1956/2, 1973/1.
  • Brugge, Archief van het Kadaster, 212: Kadastrale leggers, 544, 664, 1234.

 


Bron: VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Gistel, Deelgemeenten Moere, Snaaskerke en Zevekote, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL3, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het linker deel van het gebouw kreeg een nieuwe gevelbekleding met hout en beton. Het bovenste venster in de dakkapel is dichtgemaakt met beton. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Graansilo's met opslagplaatsen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52158 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.