"Gebr. Catrysse Moere" zie geschilderd opschrift op casement. Aan kanaal Nieuwpoort-Plassendale gelegen voormalige graanopslagplaats, gedeeltelijk daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; thans met minimale ingrepen aangepast tot woon- en werkruimte.
Verankerd bakstenen gebouw van vier bouwlagen, linkergedeelte onderkelderd onder pannen zadeldak (nok parallel aan de vaart) . Brede tuitgevel links. Rondbogig Marianisje in vlakke bakstenen omlijsting. Vrij gesloten voorgevel onderbroken door boven elkaar geplaatste laaddeuren, uitlopend op dakvenster met tuitgevel.
Rechter zijgevel. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei; bakstenen onderdorpels.
Bron: HUYS M., KERRINCKX H. & VANNESTE P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Middelkerke, Deelgemeenten Leffinge, Lombardsijde, Mannekesvere, Schore, Sint-Pieterskapelle, Slijpe, Westende en Wilskerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL10, onuitgegeven werkdocumenten.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2005: Gebr. Catrysse Moere [online], https://id.erfgoed.net/teksten/54837 (geraadpleegd op ).
Beeldbepalende voormalige graansilo's gelegen langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoort in de onmiddellijke nabijheid van de Kalsijdebrug. Deels gebouwd met recuperatiemateriaal circa 1931 (zie mutatieschets) door de gebroeders Catrysse Moere (zie opschrift op puilijst). Het oorspronkelijk volume telde vier houten silo's. Uitgebreid in de richting van de Kalsijdebrug in 1934, quasi verdubbeling van het volume, met gebruik van betonnen draagstructuren in 1937. Stopzetting van de activiteiten begin jaren '70. Nu gebruikt als woonhuis.
Vrijstaand industrieel pand in rode baksteen met muurankers gesmeed in een naburige smidse. Rechthoekige muuropeningen met betonnen lintelen en onderdorpels, deels bewaard houtwerk. Oorspronkelijk volume van drie bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat). Twee aangebouwde volumes (zichtbare bouwnaden) van vier bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat), dakvenster als tuitgevel in het middelste gedeelte.
In stand gebleven silo's achteraan in het complex (zijde van de Kalsijdebrug). Bewaarde binneninrichting met ijzeren poutrellen en planken vloeren. De aandrijving gebeurde door middel van een elektrische motor (bewaard). Aan de kanaalzijde, bewaarde kraan.
Vanaf 1992 renovatie van het geheel. Opname van het middelste gedeelte bij het woongedeelte. De linkerzijgevel werd bedekt met een houten latwerk (ter isolatie), plaatsing van lichtstraat in het dak.
Bron: VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Gistel, Deelgemeenten Moere, Snaaskerke en Zevekote, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL3, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Vanneste P. 2003: Graansilo's [online], https://id.erfgoed.net/teksten/52158 (geraadpleegd op ).