Handels- en woonpand in sobere, klassiek geïnspireerde art-decostijl, naar een ontwerp door de architect Emile Vereecken uit 1925. Opdrachtgevers waren de gebroeders De Wreede, vertegenwoordigd door Louis De Wreede. Het bouwprogramma omvatte een onderkelderde winkelruimte over twee niveaus met kantoren en stapelruimte, en twee ruime appartementen wellicht bestemd voor de bouwheren.
Het handels- en woonpand De Wreede behoort tot de allerlaatste realisaties van Emile Vereecken, die als architect actief was in Antwerpen van omstreeks 1890 tot zijn overlijden in 1926. Hij startte zijn loopbaan op het architectenbureau van zijn vader Jean Baptiste Vereecken, en zette na zowat vijftien jaar samenwerking de succesvolle praktijk vanaf 1906 in eigen naam verder. Tijdens het decennium voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog evolueerde Vereeckens architectuur van een overladen eclecticisme naar een Frans georiënteerde beaux-artsstijl. Zijn belangrijkste creatie uit deze periode is het monumentale kantoorgebouw Bunge & C° in de Arenbergstraat. In de weinige projecten uit het vroege interbellum die van hem gekend zijn, bevestigt Vereecken zijn geloofsbelijdenis aan de klassieke, traditionele bouwkunst.
Met een gevelbreedte van vijf traveeën omvat het gebouw drie bouwlagen en een entresol onder een plat dak. De lijstgevel, die zich onderscheidt door een parement uit witte natuursteen, is opgebouwd uit een volledig opengewerkte winkelpui die begane grond en entresol beslaat, en een bovenbouw waarvan de ordonnantie aan de woonfunctie appelleert. Van de pui zijn enkel de hoekpenanten en de puilijst met tandlijst bewaard; het schrijnwerk is recent vervangen door een nieuwe invulling. Axiaal-symmetrisch van opbouw, wordt de bovenbouw in de middenas gemarkeerd door een oplopende bow-window met drielichten. De traveeën aan weerszij zijn gebundeld in verdiepte gevelvelden. Verder beantwoordt de opstand aan regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met bewerkte borstwering. Een klassiek hoofdgestel met gebroken architraaf en houten kroonlijst op klossen en consoles vormt de gevelbeëindiging.
Volgens de bouwplannen besloeg de winkelruimte nagenoeg de volledige oppervlakte van begane grond en entresol, ontsloten door een achteraan ingeplante bordestrap met bovenlicht. De achterbouw herbergde gelijkvloers twee kantoren, en op de eerste en twee verdieping opslagruimten. Beide appartementen namen met een identieke plattegrond de bovenverdiepingen van de voorbouw in, en waren slechts bereikbaar vanuit de winkel. Zij omvatten een suite van salon en eetkamer, drie slaapkamers, een keuken en badkamer.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Handels- en woonpand in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203360 (geraadpleegd op ).
Rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel met parement van witte steen (?) geritmeerd door brede lisenen. Middentravee vormt een gebogen erker steunend op de brede puilijst met tandlijst. Gekoppelde rechthoekige vensters met panelen op de borstwering. Zeer hoge begane grond met moderne winkelpui.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Handels- en woonpand in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5216 (geraadpleegd op ).