Modernistisch appartementsgebouw

Beschrijving

Modernistisch handels- en woonpand naar een ontwerp door de architect Maurice De Loecker uit 1937 (gevelsteen). Opdrachtgever was de meubelhandelaar Antoine Aubry. Het bouwprogramma omvatte een onderkelderde meubelhandel over twee niveaus, een conciërgewoning en twaalf appartementen. Van de in Borgerhout gevestigde architect is het de enige gekende realisatie. Tijdens de bouw in 1938 onderging de indeling van de appartementen een beperkte wijziging.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat het gebouw vier bouwlagen en een entresol, onder een plat dak. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteenplaten op een pui uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal gelaagd, is de opstand opgebouwd uit een volledig opengewerkte winkelpui die begane grond en entresol beslaat, en de door bandramen gemarkeerde bovenverdiepingen. De pui wordt horizontaal opgedeeld door een brede, geprofileerde puilijst, en verticaal door een middenzuil; het publiciteitsopschrift “MEUBELEN” in losse metalen letters is bewaard, evenals twee metalen borstweringen, maar het schrijnwerk is vernieuwd. Een geribde middenpenant en halfronde balkons met een metalen borstwering in de uiterste traveeën, markeren de uit bandramen opgebouwde bovenbouw, eveneens met vernieuwd schrijnwerk. Een eenvoudige houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging, in de middenas onderbroken door een attiek met metalen vlaggenmast.

Volgens de bouwplannen beslaat de meubelhandel nagenoeg de volledige oppervlakte van begane grond en entresol, waarvan de L-vormige plattegrond wordt ontsloten door een centraal ingeplante bordestrap met bovenlicht. De conciërgewoning neemt een deel van de entresol in. De appartementen zijn per vier gegroepeerd op de bovenverdiepingen, ontsloten door de gemeenschappelijke traphal met lift ingeplant in de oksel van het gebouw, die aansluit op de zijdelingse vestibule. Van vier verschillende types, palen de twee kleinste flats aan de straat, en zijn de twee grootste gelegen aan de achterzijde van het gebouw. Het kleinste type bestaat slechts uit een woonkamer, keuken en slaapkamers, de drie overige beschikken over een zitkamer en eetkamer, een keuken, twee tot drie slaapkamers en een badkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#6919 en 18#9592.