Hoeve 't Oudhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Oudhof

Beschrijving

Steenstraat nr. 7. Hoeve zogenaamd " 't Oudhof". Losstaande, deels witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken, met globaal erg verbouwd karakter. Echter bewaarde 18de-eeuwse bergschuur (schilddak met golfplaten) met aanleunende stalling ten noorden van het erf, zichtbaar vanaf de autostrade. Witgekalkt metselwerk deels verstevigd door schuin oplopende steunberen, getoogde muuropeningen. Gaaf bewaarde gebinten: vier (dubbel) geschoorde ankerbalkgebinten waarop combinatie van schaar- en stapelgebinte.

D'HOOGE A.M., De bergschuren in de Vlaamse noordzeepolders, een bijdrage tot de studie van de West-Vlaamse landelijke bouwkunst, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Gent, 1978, p. 180-183.

RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen van de collectie Karel Mestdagh, nr. 2087, Carte figurative d'une ferme et des terres. Wateringue de Zevecote, (1785, kopie van 1800).

Auteurs :  Vanneste, Pol