de Ezelinne ()

Traditioneel diephuis genaamd “de Ezelinne”, van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), dat opklimt tot de 16de eeuw.

De gecementeerde trapgevel van zes treden is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Op de eerste verdieping bleef een register van gekoppelde kruiskozijnen bewaard, later voorzien van een cordonvormende lekdrempel. Uit de bouwaanvraag voor een winkelpui uit 1854, valt af te leiden dat de oorspronkelijke pui bestond uit een skeletstructuur in blauwe hardsteen, van drie traveeën met een insteekverdieping. De eenledige geveltop wordt geopend door een aangepast rechthoekig venster, mogelijk het restant van een drielicht. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1854#102.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: de Ezelinne [online], https://id.erfgoed.net/teksten/312106 (geraadpleegd op ).


de Ezelinne ()

Traditioneel diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), dat opklimt tot de 16de eeuw. Gecementeerde trapgevel (zes treden) met vernieuwde muuropeningen, voorzien van muurankers met gekrulde spie. Op de eerste verdieping, gekoppelde kruisvensters van beton. Verbouwde pui.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: de Ezelinne [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5219 (geraadpleegd op ).