erfgoedobject

Kasteel De Most

bouwkundig element
ID
52195
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52195

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel De Most
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kasteel opklimmend tot 1876-1878 toen een nieuw kasteel gebouwd werd ter vervanging van een ouder buitenverblijf. Tegelijkertijd werd het park aangelegd en werden paardenstallen (nummer 3) gebouwd; laatstgenoemde in de jaren 1920 verbouwd tot garages en woning voor het personeel en de boswachter; heden "Stoeterij De Valk".

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed de Most dienst als schuiloord van het verzet, zie bronzen gedenkplaat op de rechter pijler van het toegangshek.

Heden sterk gerenoveerd geheel met neotraditionele aanpassingen en flankerende diephuizen met trapgevels vermoedelijk als uitbreiding van circa 1920. Enkel het volume van het centrale gedeelte (twee bouwlagen onder pannen zadeldak) verwijst nog naar het oorspronkelijke landhuis van 1876-1878. Volledig aangepast interieur.

  • WOUTERS V., De Most, (Heemkundige Kring Balen-Olmen, driemaandelijks tijdschrift 1980/2, nummer 4, p. 59-69).

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kasteel De Most [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52195 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.