Kapel van Gerheide

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Balen
Deelgemeente Balen
Straat Endstraat
Locatie Endstraat zonder nummer, Balen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Balen (adrescontroles: 20-03-2007 - 20-03-2007).
  • Inventarisatie Balen (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel van Gerheide

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Sint-Jan-de-Doperkapel

Deze bescherming is geldig sinds 29-08-2008.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Kapel toegewijd aan Sint-Jan de Doper en opgericht ter vervanging van een houten kapel, het zogenaamde Heiligenhuisje.

Circa 1650 bouwden de inwoners van Gerheide een stenen kapel om bevrijd te worden van de veepest; na meerdere vergrotingen en verbouwingen werd in 1682 goedkeuring verleend om er missen te lezen; na de verbouwing van 1693 werd de kapel plechtig gewijd in 1694.

Gotische gehuchtskapel voorzien van sobere barokke elementen, met uitzicht van 1693, zie jaartal in westelijke gevel. Buitenzijde gerestaureerd in 1988, binnenzijde in 1989. Qua uitzicht sterk aansluitend bij de kapel van Schoor en de heden tot ruïne vervallen kapel van Rosselaar.

Georiënteerde kapel op rechthoekige plattegrond van drie traveeën en driezijdige, blinde koorsluiting onder leien zadeldak met barok, zeszijdig klokkentorentje onder helmdak met peerbekroning. Parallel met de Gerheide(straat) ingeplante baksteenbouw geritmeerd door steunberen, waartussen segmentboogvensters. Vrij gesloten westelijke tuitgevel met jaartal 1693, aandak, schouderstukken en vlechtingen; voorts twee segmentboogvenstertjes, ten dele verkleind, en een lege nis. Zuidelijke gevel met korfboogdeurtje in de eerste travee

Oorspronkelijk bepleisterd interieur, gedecapeerd bij de jongste restauratie; houten tongewelf. 18de-eeuws retabelaltaar en een kopie van een 17de-eeuws Sint-Jansbeeld.

  • DIRIKEN P., Geogids Oosterkempen: Balen, Dessel, Mol, Retie, s.l., 1992, p. 50.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2002

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Endstraat

Endstraat (Balen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.