Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

De Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes werd bij Koninklijk Besluit van 12 januari 1940 opgericht als kapelanie van de Sint-Andreasparochie (Balen-Centrum), vandaag ingericht als kringloopcentrum "De Klus". Aan straatzijde voorafgegaan door een ten dele met gras begroeid pleintje met geplaveide toegangsweg

Iets achterin gelegen zaalkerkje van 1939 naar ontwerp van architect P. Backer; reeds hetzelfde jaar ingetekend op het kadaster. Sobere baksteenbouw op gecementeerde plint onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien) met achtzijdige klokkentoren, aangebracht in 1954. De plattegrond vertoont een schip van vijf traveeën en een lager, rechthoekig koor van één rechte travee met vlakke sluiting, bezet met kunstleien. Noordoostelijke puntgevel met aandak, vlechtingen en bekronend kruis; rondboogpoort en bekronend roosvenster, beide in uitgewerkte arduinen omlijsting. Zijgevels met halfcirkelvormige vensters en een rechthoekige uitsprong met afgeschuinde hoeken voor de biechtstoelen. Eenvoudig bepleisterd interieur.

Mobilair

Bewaarde glasramen met de zeven medaillons van Onze-Lieve-Vrouw, afkomstig van de kapel van de normaalschool "Soeurs de Notre-Dame" in de Keizerstraat te Antwerpen, mogelijk van het atelier Stalins, aangepast door de firma Gussenhoven & Van Wyck (Antwerpen); glasraam in het koor met voorstelling van het Lourdestafereel, afkomstig van de werkhuizen Gussenhoven & Van Wyck.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Balen, schetsen 1939/51.
  • VERMEULEN R., 50 jaar Kapelanij Schoorheide, (Heemkundige Kring Balen, driemaandelijks tijdschrift nummer 40, september 1989, p. 1-29).