Mariapark

Beschrijving

Mariapark, met rozenkranskapellen en Lourdesgrot, opgericht op en perceel dat ter beschikking werd gesteld door de verzekeringsmaatschappij Antverpia, zie gehuchtsinleiding. Tot de helft van de jaren 1950 druk bezochte bedevaartplaats.

Het geheel bestaat uit rozenkranskapellen ingeplant rondom een ovaal grasplein en langs een pad naar een tweede, driehoekig plein met ten noordwesten een Lourdesgrot van imitatierotsstenen (staaldraad en gietbeton); de grot met altaarnis werd gebouwd in 1941 door de firma Janssens (Westmeerbeek) en bevatte oorspronkelijk witstenen beelden van Onze-Lieve-Vrouw en Bernadette (laatstgenoemde heden verdwenen), door beeldhouwer E. Daems uit Turnhout; ingehuldigd in 1942. Statiekapellen met neogotische reminiscenties, ingehuldigd in 1943; opgetrokken uit beton en ceramiek door Calisto Sedrani (Balen). Aan de voet van elke kapel bevond zich oorspronkelijk een bordje met de naam van de schenker.

Een Heilig Hartbeeld van de hand van E. Daems (Turnhout) van witte Franse steen, 1939, werd in de jaren 1970 overgebracht van het rechter zijaltaar van de kapel en in de noordelijke hoek geplaatst.

• VERMEULEN R., Historiek van "Het Maloudomein" te Schoorheide, (Heemkundige Kring Balen, driemaandelijks tijdschrift nummer 18, 1984/1, p. 19-20).