Teksten van Traditioneel breedhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5222

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis, oorspronkelijk een voermanshuis van het type éénkamerwoning uit het begin van de 17de eeuw. Het pand werd in 2010-2014 gerestaureerd als onderdeel van het nieuwbouwproject GATE15, zetel van “Antwerpen Studentenstad”, een informatiecentrum en verenigingsgebouw en voor de Antwerpse studentengemeenschap, gecombineerd met studentenhuisvesting. Opdrachtgever van het project was het stedelijk vastgoedbedrijf AG Vespa, ontwerper het Brusselse architectenbureau BOB361 (uitvoerend team architecten Goedele Desmet, Ivo Vanhamme, Lotte De Swaef, Anne-Valérie De Muelenaere en Steven Van Hoorde). GATE15 werd bekroond met de Belgische Prijs voor Architectuur 2015 in de categorie niet-residentiële publieke gebouwen.

Rijwoning vandaag in halfopen bebouwing van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw met een zandstenen plint, speklagen, kwartholle negblokken en dekstenen. In derde travee grote rondboogpoort in vlakke natuurstenen omlijsting op neuten, met diamantkopimposten en -sluitsteen. Aangepaste rechthoekige vensters met arduinen dorpels, en getrapt dakvenster (drie treden) met overhoeks topstuk, waarin een rechthoekig kozijn en een balkgat. Zijgevel met schouderstukken en muurvlechtingen, en sporen van oudere bouwfasen of aanpalende constructies. Bij de restauratie werden de buitenparementen en het houten dakgebint van het type gordingenkap hersteld, een zichtbare gewapend betonstructuur ingebracht in het interieur, en een inkomportaal toegevoegd tegen de zijgevel.

  • GRAFE C. (red.) 2016: Architectuurboek Vlaanderen N°12. Architectuur op maat, Antwerpen, 233-238.
  • HENDRICKX M. & VAN DER WEE P. 1997: Enkele traditionele dakconstructies in de Antwerpse binnenstad, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1997.3-4, 27.
  • VAN SCHALK M. 2015: Architecten BOB361 huisvesting en studenteninfrastructuur "GATE15" Antwerpen, A+ 257, 68-73.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203368 (geraadpleegd op ).


Breedhuis ()

Oorspronkelijk voermanshuis; éénkamerwoning uit begin 17de eeuw. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met een getrapte dakkapel (drie treden + aanzet van een overhoeks topstuk) waarin een rechthoekig venster met zandstenen negblokken. Verankerde lijstgevel met bak- en zandstenen parement onder de cementlaag (zie dakkapel). In derde travee grote rondboogpoort in vlakke bandomlijsting op neuten, met diamantkopimposten en -sluitsteen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5222 (geraadpleegd op ).