Springstoffenfabriek La Forcite

Gemeente Balen
Locatie Japanse-Kerselarenlaan 1, Balen (Antwerpen)
Status Verbouwd of Gesloopt

• Adrescontrole Balen (adrescontroles: 20-03-2007 - 20-03-2007).
  • Inventarisatie Balen (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

Beschrijving

Vestiging te Balen-Wezel in 1881; in 1920 opgeslorpt door de N.V. Poudreries Réunies de Belgique (P.R.B.). Na de Tweede Wereldoorlog nam de productie grote uitbreiding, zodat ook andere zaken dan springstoffen werden aangemaakt, onder meer fyto-pharmaceutische producten, die voornamelijk in de landbouw worden gebruikt (= Omnichem).

Het oorspronkelijke gebouwenbestand werd door een ontploffing grotendeels vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog; na de oorlog heropgebouwd en gemoderniseerd. Momenteel bestaande uit een vrij uitgestrekt terrein, deels op grondgebied Lommel (Limburg) met functionele, overwegend recente gebouwen en testbunkers (zijde Canadastraat).

Auteurs: Kennes, Hilde