Zink- en non-ferrofabriek Vieille Montagne

Beschrijving

"Zink- en non-ferrofabriek Vieille Montagne", naderhand "Union-Minière Zinc Balen-Wezel", heden (2002) "Umicore Zinc Smelting".

Door de aanwezigheid van de ideale infrastructuur voor industriële bedrijvigheid, zie inleiding Mol-Wezel, ontstond in 1889 de zinkfabriek Vieille Montagne nabij de grens van Balen met Mol. Deze fabriek behoort heden tot de vennootschapsgroep van Union Minière, die haar activiteiten uitoefent onder de koepel van de Generale Maatschappij van België, sedert de jaren negentig opgeslorpt door de Franse megaholding Suez, sinds 1997 op haar beurt overgenomen door Lyonnaise des Eaux. Het architecturale patrimonium onderging in de loop der tijden bijgevolg diverse metamorfosen. Fabriekspanden als die van de loodproductie werden ontmanteld, andere werden gerenoveerd en/of uitgebreid met nieuwe gebouwen als een medisch centrum en een elektronica-afdeling. Het geheel werd daarbij omgeven door groene boomplantsoenen en vormt een uitgestrekt beeldbepalend ensemble aan het kanaal naar Beverlo, met op de voorgrond het torenvormige administratiegebouw en in de as ervan een metalen ophaalbrug over het kanaal.

Watertoren van 1930 als laat voorbeeld van een watertoren bestaande uit een metalen kuip met conische bodem op een schoorsteen van baksteen. Bewaarde elektrische centrale.

• VAN CRAENENBROECK W., Onderzoek van de watertorens in België. Eindrapport januari 1990, p. 32, 41.
  • S.N., Van Weselo tot Wezel. Wezel en zijn geschiedenis, Mol, 1998, p. 68-73.